Ziua Franței. Dispută cu SUA: IMENSĂ îngrijorare legată de NATO

În 1966, în plin Război Rece, Franța a stârnit o imensă îngrijorare în momentul în care a decis să părăsească comandamentele militare ale alianței.

În perioada respectivă, Franța a fost foarte aproape de a părăsi NATO. Nu s-a întâmplat. Totuși, la data de 9 martie 1966, Franţa, una dintre semnatarele Tratatului Atlanticului de Nord în 1949, s-a retras din Înaltul Comandament Militar al alianţei.

Anunțul a luat pe nepregătite marile cancelarii ale lumii, mai ales că NATO se afla în plin Război Rece cu URSS.

Franța și-a motivat retragerea prin dorința de a-și dezvolta propriul program de apărare militară, dar și dezvoltarea celui nuclear. Decizia a fost luată de generalul Charles de Gaulle, președintele Franței. De Gaulle dorise o reformă a structurii NATO, nefiind de acord cu politica nucleară americană, dar și de faptul că SUA conduceau Alianța.

Astfel, de Gaulle a solicitat ca NATO să părăsească teritoriul Franţei, iar sediul Centralei NATO din Europa ce se afla la Paris, să fie relocat. Consiliul Nord-Atlantic întrunit de urgență la Bruxelles a decis mutarea Comandamentului în Belgia.

Acest lucru face ca forţele franceze să aibă numai un rol auxialiar în operaţiunile alianţei. Fostul preşedinte francez Jacques Chirac a încercat şi el să se alăture comandamentului militar al NATO în 1997, dar SUA au respins atunci condiţiile puse de Franţa.

Franța a revenit la statutul avut înainte de 1966, abia după 43 de ani, sub conducerea președintelui Szarkozy.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel