Şoferii britanici nu s-au ferit să îşi arate dezamăgirea după ultimele modificări ale Codului Rutier. Bicicliştii au pus stăpânire pe şosele, astfel că şoferii au trebuit să reducă serios viteza de deplasare.
Publicitate
Conform noilor reguli, bicicliştii sunt îndrumaţi acum să meargă pe mijlocul benzii de circulaţie pe şosele cu trafic redus, în condiţii de aglomeraţie sau când se apropie de intersecţii, pentru a fi cât mai vizibili cu putinţă. Noul Cod Rutier spune, însă, şi faptul că bicicliştii trebuie să ţină cont de maşinile care se află în spatele lor şi să le permită să îi depăşească atunci când este sigur să fie efectuată această manevră.
Cu toate astea, şoferii s-au plâns sâmbătă că bicicliştii au aglomerat intenţionat mijlocul benzilor de circulaţie, provocând aglomeraţii serioase. Steve Bulley, vicepreşedintele Camerei de Comerţ din Dorchester, a menţionat că un grup de biciclişti a stat pe mijlocul benzii pe o distanţă de aproape 15 km.
"Este ziua în care bicicliştii au pus stăpânire pe şosele. Cei pe care i-am întâlnit eu au refuzat, pur şi simplu, să lase maşinile să îi depăşească pentru mai bine de 15 km, timp în care se uitau în spate şi râdeau. Egoişti!", a scris acesta pe Twitter.
Un sondaj realizat în Marea Britanie şi citat de Daily Mail arată, însă, că 33% dintre şoferi nu ştiau nimic despre schimbările la Codul Rutier, în timp ce 4% nici nu aveau de gând să citească modificările din lege.
Nicholas Lyes, însărcinat cu politici rutiere la compania RAC, a avertizat că schimbările majore prezintă riscul de a declanşa "confruntări furioase şi coliziuni deloc necesare", dacă nu vor afla toţi şoferii de schimbări.
O campanie de comunicare va fi lansată abia la jumătatea lunii februarie în Marea Britanie, la o lună după ce modificările au intrat în vigoare.
Metoda olandeză de deschidere a portierei a fost introdusă în legea rutieră din Marea Britanie, iar şoferii care nu respectă această nouă măsură vor fi amendaţi drastic.
Practic, cei care deschid portiera cu mâna greşită atunci când vor să iasă din maşină vor primi o amendă de 1000 de lire sterline, adică aproximativ 1200 de euro, scrie financiarul.ro.
Metoda olandeză, sau "The Dutch Reach", este metoda prin care pasagerul sau șoferul poate deschide ușa mașinii folosind mâna cea mai îndepărtată. Concret, această acțiune vă va determina să întoarceți corpul și să aruncați o privire peste umăr pentru a vă asigura dacă trece vreun biciclist. În acest fel veți observa cu ușurință dacă un biciclist sau pieton se află în acel moment pe trotuar și trece pe lângă mașină. VEZI MAI MULTE AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu