Ziua Independenţei SUA. George Maior, ambasadorul României la Washington, mesaj

Ambasadorul României la Washington, George Cristian Maior, a transmis joi un mesaj de Ziua Independenţei Statelor Unite, sărbătorită pe 4 iulie.

Textul în engleză a fost publicat pe pagina de Facebook a ambasadei României în SUA, https://www.facebook.com/romanian.embassy.us/.

"Recunoştinţa noastră din inimă se îndreaptă către prietenii noştri americani, pentru prietenia şi solidaritatea în unele din cele mai importante şi dificile momente din istorie", a declarat Maior.

"Acum, când ne alăturăm prietenilor noştri americani la festivităţile de Ziua Independenţei, este un bun prilej de a reflecta asupra semnificaţiei particulare a sărbătorii de anul acesta pentru parteneriatul dintre SUA şi România.

Anul trecut, aniversarea Centenarului Marii Uniri a oferit ocazia de a reaminti sprijinul hotărâtor al Statelor Unite pentru unitatea naţională a României. În 2019, un alt reper istoric ne permite să celebrăm un alt capitol al prieteniei româno-americane.

Acum 30 de ani, în 1989, românii s-au revoltat împotriva regimului comunist totalitar şi au contribuit la desfiinţarea Cortinei de Fier care a divizat atâta timp Europa. A fost un act care a necesitat un mare curaj şi sacrificiu. Românii şi-au plătit scump libertatea - mai scump decât oricare alt popor european.

În 1989, România a intrat într-o lume nouă, marcată de nesiguranţă, dar şi de speranţă. Deceniile de regim comunist nu au reuşit să şteargă sentimentul de identitate occidentală al românilor sau dorinţa lor de a se alătura din nou familiei de naţiuni pe care o consideră naturală. Obiectivele ţării erau clare, dar calea de urmat a părut uneori imposibil de dificilă.

Însă nu am fost singuri. Reflectând sprijinul american acordat în 1918 aspiraţiilor democratice ale popoarelor din centrul şi estul Europei, în 1989 Statele Unite, conduse de preşedintele George H. W. Bush (un mare american şi un mare prieten al României care din păcate ne-a părăsit anul trecut), au fost încă o dată alături de ţările care s-au eliberat de regimul comunist şi le-au ajutat să revină la democraţie şi să se integreze în instituţiile euro-atlantice.

Anul 1989 a dovedit încă o dată tăria prieteniei româno-americane, care a rezistat chiar şi pe parcursul Războiului Rece. Rezistenţa ei are rădăcini puternice: valori comune şi un angajament ferm pentru libertate şi democraţie, interese strategice comune în sprijinul unei lumi stabile, sigure şi prospere şi, mai presus de toate, prietenia autentică între cele două popoare.

În ultimii 30 de ani, prietenia româno-americană a fost oficializată printr-un Parteneriat Strategic în 1997 şi întărită de aderarea României la NATO în 2004. Aceasta evidenţiază un alt reper istoric al relaţiilor între SUA şi România: sărbătorirea în 2019 a celei de-a 15-a aniversări a aderării României la Alianţa Nord-Atlantică.

Ar fi greu de descris volumul de muncă şi dăruirea investite de români pentru realizarea acestui obiectiv. Însă aderarea nu a fost doar un demers solitar şi suntem profund recunoscători prietenilor noştri americani pentru sprijinul şi sfaturile lor. Ţările noastre sunt acum legate prin cel mai puternic angajament de apărare colectivă din lume, reafirmat atât de memorabil de preşedinţii Trump şi Iohannis la prima lor întâlnire de la Casa Albă.

Angajamentul nostru comun pentru securitatea euro-atlantică şi globală a fost exprimat clar pe câmpul de luptă, unde militarii americani şi români şi-au făcut datoria şi au luptat unii alături de ceilalţi, dar şi la nivel politic, ca parte a proiectului ambiţios de întărire şi modernizare a Alianţei Nord-Atlantice, care include alocarea resurselor necesare şi creşterea capacităţilor naţionale.

Anul 2019 a marcat şi un moment extraordinar pe drumul început de România în 1989 către redobândirea locului său în familia europeană. Pentru prima oară de la aderarea la UE în 2007, România a deţinut preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat foarte apreciat şi de succes, care s-a încheiat în urmă cu doar câteva zile, a dovedit încă o dată că România poate şi trebuie să contribuie decisiv la conturarea noii viziuni strategice a Europei.

Din punctul de vedere al României, unul dintre fundamentele acestei viziuni strategice este şi trebuie să rămână relaţia transatlantică. Nu ar fi prea puţin să spunem că este cea mai importantă relaţie din lumea de astăzi. Istoria României din ultimul secol a dovedit valoarea şi forţa unui parteneriat strâns peste Atlantic, precum şi pericolele şi preţul dezbinării.

În acest moment festiv, când ne amintim tot ceea ce leagă România de Statele Unite, când rememorăm toate momentele-cheie ale istoriei când marile noastre naţiuni au fost alături una de cealaltă în sprijinul libertăţii şi democraţiei, când vedem parteneriatul nostru strategic strâns şi ne mândrim cu realizările acestuia, să privim şi spre viitor, spre tot ceea ce putem realiza împreună, şi să colaborăm pentru a îndeplini marele potenţial al cooperării noastre.

Pentru prietenia şi solidaritatea sa în cele mai importante şi grele momente ale istoriei, ne exprimăm recunoştinţa din inimă faţă de prietenii noştri americani. Binecuvântată fie România! Binecuvântate fie Statele Unite! Multă fericire de Ziua Independenţei", a transmis ambasadorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel