Judecătorul Denisa Stănişor, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a transmis un mesaj de ziua justiţiei.
"Într-o perioadă în care justiţia se află constant în prim plan, conduita profesională sau personală a magistraţilor fiind analizată în mod repetat în spaţiul public, iar hotărârile judecătoreşti pronunţate acceptate sau blamate de societate şi de mass-media, este important să conştientizăm că independenţa justiţiei este în primul rând o garanţie a cetăţenilor că drepturile şi libertăţile fundamentale le sunt garantate şi respectate. Însă independenţa justiţiei, ca valoare fundamentală a societăţii, atrage cu sine o foarte mare responsabilitate socială pentru cei care o înfăptuiesc şi obligaţia corpului profesional al magistraţilor de a acţiona la nivelul standardului acestei valori fundamentale. Dincolo de analiză, critică sau apreciere, este de datoria noastră a tuturor să contribuim cu onestitate, profesionalism şi dedicare la menţinerea echilibrului social şi la garantarea respectării legii, ca factor stabil şi fundament al credibilităţii justiţiei", precizează preşedintele CSM.
Potrivit judecătorului Denisa Stănişor, "independenţa justiţiei este imperios necesar a fi respectată şi din exterior, de către celelalte puteri ale statului şi de către societatea civilă, nu doar garantată din interiorul corpului profesional, pentru a oferi garanţia constituţională a îndeplinirii actului de justiţie liber de orice influenţe şi presiuni externe, numai în temeiul legii şi în beneficiul cetăţenilor".
"De trei decenii, încă din anul 1994, sărbătorim în prima duminică a lunii iulie Ziua Justiţiei, ca simbol al unităţii profesioniştilor dreptului. Evenimentul are menirea de a reaminti importanţa şi rolul unui act de justiţie de calitate ca reper al societăţii democratice şi, totodată, reprezintă un bun moment de reflecţie asupra justiţiei aflate în slujba cetăţeanului. (...) Felicit toţi magistraţii care îşi desfăşoară activitatea cu onoare şi conştiinţă, având ca motivaţie a conduitei profesionale deplina respectare a legii, a justiţiabililor şi a valorilor fundamentale ale societăţii democratice. Îmi exprim, de asemenea, respectul şi aprecierea pentru contribuţia adusă în scopul îndeplinirii actului de justiţie de către toate celelalte profesii juridice, având convingere deplină că numai împreună, ca profesionişti dedicaţi dreptului şi oamenilor, vom reuşi să menţinem o justiţie independentă, întemeiată pe încredere şi respect", mai spune preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.
Ziua Justiţiei este marcată, anual, în prima duminică a lunii iulie. În 2024, această zi este sărbătorită pe 7 iulie.
Ziua Justiţiei a fost instituită prin Hotărârea nr. 364 din 27 iunie 1994 a Guvernului României, având menirea de a marca rolul şi importanţa puterii judecătoreşti, ale partenerilor justiţiei, ale tuturor oamenilor legii, în încercarea de consolidare a statului de drept, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News