Ziua Marinei 2024. Ciolacu la mănăstire, Ciucă lângă Iohannis. Unde se află ceilalți lideri

Inquam Photos / Daniel Stoenciu
Inquam Photos / Daniel Stoenciu

În timp ce unii oficiali serbează ziua Marinei Române la Constanța, alții participă la slujba de Sfânta Maria la Mânăstirea Văratec, marcând ruptura și tensiunile tot mai evidente din cadrul coaliției înainte de alegeri.

Joi, mii de persoane participă la ceremoniile organizate de Ziua Marinei pe faleza din fața Comandamentului Flotei. Printre cei prezenți se numără președintele Klaus Iohannis, alături de liderul PNL Nicolae Ciucă și miniștrii Cătălin Predoiu și Angel Tîlvăr. Soția președintelui Klaus Iohannis nu a fost prezentă la eveniment.

Anul trecut, la festivitatea de Ziua Marinei au fost prezenți atât președintele Klaus Iohannis, cât și liderul PNL, Nicolae Ciucă, alături de premierul Marcel Ciolacu. Totuși, anul acesta, drumurile lor se despart. Nicolae Ciucă va participa din nou la evenimentul de Ziua Marinei, unde va fi prezent și Klaus Iohannis, în timp ce Marcel Ciolacu, împreună cu alți reprezentanți PSD, precum Paul Stănescu, vor merge la Mănăstirea Văratec, având în vedere că este și o zi de sărbătoare - Adormirea Maicii Domnului.

Ciolacu este însoţit de președintele PSD Neamț, Daniel Harpa, prefectul de Neamț, Adrian Bourceanu, și de deputatul Ciprian Șerban. Delegația a fost întâmpinată de președintele CJ Neamț, Ion Afastei, primarul comunei Agapia, Neculai Nastasă, dar și de maica stareță a mănăstirii Văratec, scrie presa locală. După vizita la Văratec, premierul va continua drumul către mănăstirea Putna. Ulterior acestui pelerinaj, surse din mediul politic susțin că Marcel Ciolacu își va declara intenția de a candida la președinția României, potrivit SpotMedia.ro

VEZI ȘI: Lucian Romașcanu spune că "va exista o comunicare despre prezidențiale" din partea lui Ciolacu la Mânăstirea Văratec: E normal să fie așa. Mâine o să avem un anunț

Această separare este notabilă, deoarece până acum, Ciolacu și Ciucă au fost adesea împreună la diverse evenimente. Însă, diferențele dintre ei au devenit evidente și în discursurile recente, deoarece în ultimele două săptămâni au avut loc mai multe atacuri între PSD și PNL, conform România TV.

Angel Tîlvăr

Angel Tîlvăr, ministrul Forțelor Armate din România, din partea PSD, a celebrat marinarii români, declarând în online: "În această zi importantă, în care prăznuim Adormirea Sfântei Fecioare Maria, le spunem 'La mulți ani' marinarilor militari! Azi, mai mult ca oricând, rolul Forțelor Navale Române este esențial în arhitectura de securitate națională, în context aliat și european, mai ales în actualul mediu de securitate, afectat de războiul ilegal declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Anul acesta am operaționalizat, împreună cu Bulgaria și Turcia, Grupul operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră, al cărui principal scop este de a menține siguranța traficului maritim prin activități de supraveghere, recunoaștere și neutralizare a minelor marine, precum și prin operații conexe de căutare - salvare pe mare.Mulțumesc marinarilor noștri militari care asigură prezența continuă cu nave și alte capabilități militare în zonele de responsabilitate de pe mare și de la Dunăre. Bun cart înainte!"

Nicolae Ciucă

În schimb, Nicolae Ciucă s-a rezumat doar la o urare de Sfânta Maria: "Astăzi este o zi de mare sărbătoare pentru cei care prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului. Pentru creștini, 15 august este prilej de rugăciune și evlavie, dar și de pomenire a celor dragi plecați dintre noi. Sfânta Fecioară să ne îndrume pașii și să ne aibă în paza sa!"

Vezi și:  Klaus Iohannis, ultima apariție la festivitățile de Ziua Marinei în calitate de președinte: Este cu atât mai emoționant pentru mine! 

Discursul lui Nicolae Ciucă de ziua Marinei Române

"Traversăm o perioadă tulbure în regiune. La mică distanţă de aici se aude sunetul războiului, Ucraina luptă cu statul agresor Rusia, nu doar pentru a-şi apăra teritoriul, ci şi în numele valorilor democratice şi ordinii de drept. Trebuie precizat că invadarea ilegală a teritoriului ucrainean a început în Crimeea, iar unul dintre primele puncte cucerite de Rusia a fost portul Sevastopol. Acest lucru ne arată cât de relevante sunt rutele maritime şi cât de importantă este apărarea lor. Ca stat membru NATO, România a pledat pentru creşterea prezenţei militare aliate pe flancul estic al NATO, înţelegând specificul regiunii Mării Negre şi prioritatea sa în arhitectura de securitate", a spus Ciucă.

În context, preşedintele Senatului a amintit că la Mihail Kogălniceanu se construieşte cea mai mare bază militară NATO din Europa.

"Recentul summit NATO de la Washington a reconfirmat importanţa strategică acordată de Alianţa Nord-Atlantică regiunii Mării Negre, în care ţara noastră este un actor cheie. La mică distanţă de locul în care ne aflăm, în localitatea Mihail Kogălniceanu, construim alături de aliaţi cea mai mare bază militară NATO din Europa. A investi în propria apărare şi securitate este o chestiune de responsabilitate, în primul rând faţă de România şi de cetăţenii noştri. De asemenea, trebuie să continuăm să dezvoltăm industria de apărare. Printr-un program pe termen lung de înzestrare a forţelor navale române, consolidăm apărarea flancului estic al NATO", a precizat Ciucă.

La final, Nicolae Ciucă a lăudat curajul marinarilor, afirmând că ei se numără printre românii "care au cu adevărat picioarele pe pământ", deşi sunt "mereu pe ape".

"România contribuie la securitatea în regiune, pentru că ne dorim ca Marea Neagră să fie un spaţiu al democraţiei şi libertăţii, al păcii şi nu al războiului. Închei mulţumind, încă o dată, tuturor marinarilor militari şi civili, lucrătorilor portuari şi constructorilor navali. Deşi sunteţi mereu pe ape, vă număraţi printre românii care au cu adevărat picioarele pe pământ", a spus preşedintele Senatului, conform Agerpres.

Marcel Ciolacu 

Premierul Ciolacu, deși absent de la festivitatea dedicată Marinei Române, fiind prezent la Mânăstirea Văratec, a declarat pe canalele sociale: " Îi felicit, îi respect și le mulțumesc tuturor marinarilor români, militari sau civili, pentru efortul și munca lor de zi cu zi. 'La mulți ani', în această zi sfântă de 15 august, Ziua Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni!"

Declarația lui Marcel Ciolacu după slujba de Sfânta Maria

"Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii Văratec are un farmec aparte în acest loc sfânt în care se păstrează forța spiritualității neamului românesc. M-am bucurat de slujbă alături de toți credincioșii veniți aici cu inima deschisă și plină de credință. Și m-am rugat alături de ei pentru pacea și prosperitatea tuturor românilor. O zi binecuvântată tuturor", a postat Marcel Ciolacu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel