Ziua Mondială a Animalelor 2019 - Recuperarea speciilor şi pericolul de extincţie, principalele preocupări

Scoaterea de pe lista de extincţie a SUA a unei populaţii refăcute de reptile şi dispariţia unui amfibian în Spania sunt două ştiri contrapuse care marchează vineri Ziua Mondială a Animalelor, relatează EFE.

Ziua Mondială a Animalelor se marchează la 4 octombrie deoarece coincide cu sărbătorirea lui Sfântul Francisc de Assisi (Italia 1182), a cărui filosofie pretindea integrarea bunăstării umane în armonie cu animalele şi natura.

Totuşi, peste un milion de specii sunt în pericol de extincţie, dacă nu se adoptă măsurile necesare pentru a evita acest pericol, potrivit raportului IPBES - Platforma Ştiinţifică Interguvernamentală asupra Biodiversităţii şi Serviciilor de Ecosistem.

Mai concret, săptămâna aceasta ecologiştii spanioli au considerat dispărut amfibianul meridional Hyla meridionalis în Regiunea Murcia (sud-estul Spaniei), o informaţie care a fost coroborată de rezultatele programului de supraveghere a faunei ameninţate al Secretariatului pentru apă, agricultură şi mediu.

Potrivit organizaţiei, această specie era una dintre unicele două specii de broscuţe căţărătoare din Peninsula Iberică şi cel mai mic amfibian din Europa.

O altă specie în pericol de extincţie este cea mai mică specie de delfin brun (vaquita marina, Phocoena sinus), un mamifer endemic din Golful Californiei (Mexic), din care s-ar putea să mai fi rămas, potrivit estimărilor, doar 20 de exemplare.

În pofida interdicţiei impuse în zona el Golfului din California din 2015, credinţa falsă în proprietăţile medicinale miraculoase ale acestor animale a dus la diminuarea acestor marsuini, care de multe ori sunt confundaţi cu o altă specie foarte vânată, peştele totoaba.

Veştile nu sunt totuşi întru totul proaste, având în vedere că salamandra gecko (Sphaerodactylus micropithecus) a devenit prima specie endemică din Puerto Rico scoasă de pe lista speciilor în pericol de extincţie din SUA.

Gecko a fost introdus pe lista speciilor în pericol de extincţie în 1982, an în care mai rămâneau câteva zeci de exemplare din cauza ameninţării şobolanilor.

Potrivit Convenţiei privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie (CITES), aproape 5.800 specii de animale şi 30.000 de plante figurează pe listă, de unde şi importanţa semnării săptămâna aceasta a Declaraţiei de la Lima pentru lupta împotriva comerţului ilegal cu fauna sălbatică la Prima Conferinţă la Nivel Înalt a Americilor.

Potrivit Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN), după schimbările climatice, a doua cauză a pierderii biodiversităţii în lume sunt Speciile Exotice Invazive (SEI). În acest sens, proiectul Life Invasaqua, finanţat cu fonduri europene şi coordonat de Universitatea din Murcia, a lansat un apel la acţionarea de urgenţă pentru a frâna avansul acestor specii.

Evitarea impactului speciilor invazive, potrivit biologului Francisco Jose Oliva, depinde de abordarea tuturor fazelor procesului invaziv: introducerea, adaptarea şi naturalizarea şi, în final, expansiunea. Gestionarea preventivă, alături de o mai bună informare şi pregătire a cetăţenilor, sunt acţiuni-cheie ale procesului de stopare.AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel