Miercuri, 23 martie 2022, este Ziua Mondială a Meteorologiei.
Cu acest prilej, la sediul ANM, va avea loc o dezbatere care va începe la ora 11.00. Emisiunea va fi transmisă pe DC News și DC Business.
Evenimentul va fi organizat în sistem videoconferință.
11:00-11:15 Mesajul Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor
11:15-11:30 Mesajul Doamnei Dr. Elena MATEESCU, Director General, Administraţia Naţională de Meteorologie
11:30-11:45 Mesajul Domnului Prof. Dr. Valeriu TABĂRĂ, Președinte, Academia de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu Șișești
11:45-12:00 Mesajul Domnului Acad. Prof. Dr. Dan BĂLTEANU, Director, Institutul de Geografie
12:00-12:30 Mesaje din partea invitaților
12:30-12:35 PAUZĂ
SESIUNE DE PREZENTĂRI
12:35-12:55 Dr. Florinela GEORGESCU, Director Școala Națională de Meteorologie
”Iarna 2021-2022: Fenomene meteo severe și avertizare timpurie”
12:55-13:15 Dr. Sorin CHEVAL, Director Meteorologie Aplicată
”Produse și servicii climatice pentru reducerea riscului de producere a dezastrelor. ProiectulRo-Adapt”
13:15-13:30 DISCUȚII
vertizări și Acțiuni Timpurii: Informații hidrometeorologice și climatice pentru reducerea riscului de dezastre
Ca urmare a schimbărilor climatice, extremele în ceea ce privește vremea, clima și apa își măresc frecvența și intensitatea în multe părți ale lumii. Mai mult ca oricând, oamenii sunt expuși, într-un număr din ce în ce mai mare, multiplelor pericole asociate, care evoluează ele însele ca urmare a creșterii populației, urbanizării și degradării mediului.
Prognozele despre cum va fi vremea nu mai sunt suficiente. Prognozele bazate pe impact care informează publicul despre ceea ce va provoca vremea sunt vitale pentru a salva vieți și bunuri. Cu toate acestea, una din trei persoane nu este încă protejată în mod adecvat de sistemele de avertizare timpurie.
O mai bună coordonare între serviciile meteorologice și hidrologice naționale, autoritățile care se ocupă de gestionarea dezastrelor și agențiile de dezvoltare este fundamentală pentru ca prevenţia, pregătirea şi răspunsul să aibă o calitate superioară.
COVID-19 a complicat provocările cu care se confruntă societatea și a slăbit mecanismele de adaptare. Pandemia a evidențiat, de asemenea, că, în lumea noastră interconectată, trebuie să adoptăm o abordare multi-hazard transfrontalieră pentru a face progrese către obiectivele globale privind acțiunea climatică, reducerea riscului de dezastre și dezvoltarea durabilă.
A fi pregătit și a avea capacitatea de a acționa la momentul potrivit, la locul potrivit, poate salva multe vieți și poate proteja mijloacele de trai ale comunităților de pretutindeni, atât acum, cât și în viitor.
Ziua Mondială a Meteorologiei din acest an, sărbătorită astăzi, 23 martie 2022, are, așadar, tema “Avertizări și Acțiuni Timpurii: Informații hidrometeorologice și climatice pentru reducerea riscului de dezastre” și subliniază importanța vitală a informațiilor hidrometeorologice și climatice pentru reducerea riscului de dezastre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu