EXCLUSIV  Ziua morților pe șosele. De ce drumul până la cazare ar trebui să facă parte din concediu

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Duminică am scris două știri ce conțin substantivul "accident" urmat, imediat, de adjectivul "grav".

Este vorba despre cele două accidente rutiere petrecute pe DN1 (amintim că DN2 este supranumit "drumul morții") și, respectiv, pe un DJ dintre Arad și Iratoșu.

Considerăm că ar fi potrivit să aducem aminte un principiu al fizicii: deocamdată nu ne putem teleporta în spațiu (ori timp). Majoritatea accidentelor rutiere se produc din cauza nerespectării unor reguli fundamentale de circulație — depășiri periculoase, neacordarea priorității, "graba" nejustificată a șoferilor.

Peste 1.500 de persoane decedate în 2023. Cauza: accidente rutiere

"Doar anul trecut au fost peste 1500 de persoane decedate din accidente rutiere. Un număr extrem de mare, dacă ne gândim, vorbim de populația unei localități de mici dimensiuni din România, care dispare prin victimizarea rutieră — prin implicarea în aceste evenimente rutiere.

Și tocmai de aceea noi suntem conștienți că trebuie să acționăm în permanență, concentrat, pe cauzele generatoare, în zonele și în mediile și intervalele orare în care se produc aceste evenimente, pentru a încerca să combatem cât de mult posibil aceste - să spunem - comportamente necorespunzătoare ale conducătorilor de autovehicule din trafic, iar pe de altă parte să-i conștientizăm și să le atragem atenția că de fiecare dată cineva îi așteaptă acasă.

Pe lângă acesta, un alt lucru extrem de important pe care aș vrea să-l precizez este faptul că de multe ori, fie când plecăm în weekend, fie când plecăm în vacanță, vrem să ajungem într-un timp extrem de scurt la destinație ca să putem să ne destindem", declara, la emisiunea Culisele Justiției, comisarul-șef Cristian Andrieș.

Sejurul ar trebui să includă și drumul parcurs până la destinație

"Eu aș spune în felul următor: trebuie ca perioada de concediu, perioada de weekend, să includă și drumul către destinația noastră și drumul de întoarcere. Și această deplasare să facă parte din vacanță, să nu ne trezim că vrem să ne teleportăm la locul de destinație.

Trebuie să fim atenți ca această deplasare a noastră să fie făcută întotdeauna în condiții de siguranță, iar dacă, de exemplu, traficul este aglomerat, se poate întâmpla să fie un eveniment nedorit.

Trebuie să conștientizăm acest lucru și să nu încercăm să găsim o variantă de rezolvare a problemei și una poate nelalocul ei, respectiv, o depășire neregulamentară sau orice altă manevră, care nu poate duce decât fie la o sancțiune contravențională, fie la implicarea într-un eveniment nedorit", adaugă comisarul-șef Cristian Andrieș.

Puteți urmări continuarea aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel