EXCLUSIV  Ziua Naţională. Bulai: Când eram copil, eram fericit de 1 Mai și de 23 August. De 1 Decembrie nu poți să faci picnic în mocirlă

1 Decembrie. Peste 1.500 de militari români şi circa 150 de militari străini - la parada de Ziua Naţională / Restricții de trafic în București - FOTO CRIȘAN ANDREESCU
1 Decembrie. Peste 1.500 de militari români şi circa 150 de militari străini - la parada de Ziua Naţională / Restricții de trafic în București - FOTO CRIȘAN ANDREESCU

Alfred Bulai apreciază că Ziua Națională a României ar trebui să se sărbătorească într-un anotimp mai cald, pentru ca oamenii să se bucure cu adevărat de acest eveniment.

„Alfred, mergi la defilare, ești invitat, te numeri printre cei 400 de participanți? Nu sunt 300 ca eroii din filmul cu același nume”, a întrebat Val Vâlcu în deschiderea emisiunii „Nod în papură” de la DC NEWS.

„Nu sunt printre cei 400, sunt printre telespectatorii mulți care se uită sporadic la manifestațiile de 1 Decembrie, în primul rând pentru că la noi aceste manifestări seamănă printre ele. E și nefericită Ziua Națională, în sensul că e pusă în decembrie când e frig, nici nu e iarnă ca lumea, a fost de multe ori lapoviță.

În general, ar trebui să fie o zi de bucurie, o zi frumoasă. Nu știm de ce România a ales o zi care de regulă nu are cum să fie prea frumoasă”, a răspuns Alfred Bulai.

Vâlcu spune de ce s-a ales 1 decembrie

„Păi noi știm – pentru că lui Ion Iliescu îi era frică de Regele Mihai, nu-i niciun secret. Când stabileau „părinții” Constituției în 1990 ce și cum, au încercat să fie cât mai departe de momentul 10 Mai”, a continuat Val Vâlcu.

„Da, dar puteau să lase 23 August. De fapt nu a fost un eveniment negativ în istoria României, ci a fost exagerat de comuniști ca și cum ar fi făcut ei ceva. Mă rog, cumva ne-am întors cu fața către cei care au învins, deci nu e neapărat rău.

Mai era o chestiune, în 23 August se mai aniversează Bătălia de la Călugăreni, adică dacă vrei poți găsi în istorie o serie întreagă de evenimente care să consacre Ziua Națională. Din punctul ăsta de vedere, țările au noroc să aibă zile vara, primăvara sau la începutul toamnei când chiar poți să faci o serie întreagă de manifestări mult mai interesante, și de loisir, nu numai din acestea festiviste”, a mai spus Bulai.

Înainte se încerca să fie serbare. Acum e sărbătoarea politicienilor

„Îmi aduc aminte când eram copil, eu m-am născut și am stat până la 10 ani în Piața Romană, chiar acolo pe strada Dacia. Eram fericit de 1 Mai și de 23 August. Făceau tot felul de bufete stradale comuniștii, aveau crenvurști. Îmi plăceau! Bine, nu se comparau cu ce găsești astăzi în magazin, erau aur. Și aveau și mici, nu mă omoram cu mici, dar crenvurști mâncam de nebun”, a adăugat sociologul. „Încercau să facă spectacol, să facă o serbare. Nu a mai rămas la noi serbarea, în 1 decembrie nu poți să faci picnic în mocirlă, nu e chiar ideală perioada. Dar să știi că și în afară este o sărbătoare. Ideea este să sărbătorească oamenii, nu politicienii”.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel