Defilarea tradiţională din 14 iulie, de ziua naţională a Franţei, va celebra anul acesta cooperarea militară europeană, una din temele importante ale preşedintelui Emmanuel Macron, consemnează AFP.
În prezenţa mai multor lideri europeni, printre care cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic Theresa May, la evenimentul de pe bulevardul parizian Champs Elysees vor participa, duminică, circa 4300 de militari cu 196 de vehicule, 237 de cai, 69 de avioane şi 39 de elicoptere.
Confruntat cu retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană şi cu slăbirea legăturilor cu SUA sub preşedinţia lui Donald Trump, Macron consideră că pentru Europa este vitală creşterea autonomiei strategice complementare NATO.
"Niciodată după al doilea război mondial Europa nu a fost atât de necesară. Construcţia unei Europe a apărării, legate de Alianţa Nord-Atlantică, pentru care sărbătorim a 70-a aniversare, este o prioritate pentru Franţa" şi "constituie firul roşu al acestei defilări", subliniază şeful statului francez în dosarul de presă dedicat sărbătorii din 14 iulie.
La paradă vor lua parte militari din forţele a nouă ţări aliate Franţei - Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Olanda, Portugalia, Regatul Unit şi Spania - şi vor asista mai mulţi şefi de stat sau de guvern. Ei reprezintă Iniţiativa Europeană de Intervenţie (IEI), creată în urmă cu un an la iniţiativa preşedintelui Macron, cu scopul de a dezvolta "o cultură strategică comună".
Defilarea terestră sub steagurile aliaţilor va fi precedată de una aeriană, în cadrul căreia AFP remarcă evoluţia unui avion de transport german A400M şi a unui C130 spaniol, precum şi două elicoptere britanice Chinook. Londra pune în prezent la dispoziţia Parisului trei astfel de elicoptere grele de transport, folosite în Sahel, şi şi-a prelungit recent angajamentul respectiv până în iunie 2020, spre satisfacţia părţii franceze, care nu dispune de astfel de echipamente.
Vor fi prezentate şi echipamente noi, prevăzute în legea planificării militare pentru perioada 2019-2025; printre altele, vehiculul blindat Griffon, intrat recent în dotarea armatei, ca înlocuitor al transportorului blindat VAB, sau avionul de alimentare în zbor Phenix, care va scoate din serviciu aparate C135, dintre care multe sunt vechi de 50 de ani. AFP consideră că se transmite astfel forţelor armate mesajul că promisiunile sunt îndeplinite.
Cooperarea europeană în industria de apărare a fost deja celebrată la ediţia din 2019 a Salonului aeronautic de la Paris-Le Bourget, unde Franţa, Germania şi Spania au semnat un acord-cadru pentru proiectul avionului militar al viitorului, SCAF. Acesta se află în centrul ambiţiilor lui Macron de a promova Europa apărării, în timp ce Statele Unite vând deja propriul avion multirol F-35 mai multor ţări europene.
Ziua de 14 iulie va fi şi o ocazie pentru evidenţierea altor teme importante pentru preşedintele francez, cum ar fi răniţii de război şi serviciul militar obligatoriu, introdus recent în Franţa pentru tinerii de peste 16 ani.
"Soldaţii, marinarii şi aviatorii răniţi pentru apărarea noastră, indiferent de vârstă şi de răni, au drepturi din partea noastră. Ei sunt în centrul vieţii armatelor noastre şi al preocupărilor noastre", subliniază Macron. Trupele franceze sunt angajate în mai multe teatre de operaţii, din Orientul Mijlociu până în Sahel.
Anul trecut, preşedintele a invitat un infirmier militar care a suferit amputaţii în urma exploziei unei mine în Mali să asiste alături de el la finala Campionatului Mondial de fotbal de la Moscova, câştigată de Franţa.
Anul acesta, defilarea de la Paris se va încheia în prezenţa unor militari răniţi, însoţiţi de circa 20 de adolescenţi care au efectuat stagiul militar naţional - o promisiune de campanie a lui Macron care tocmai a trecut de faza experimentală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu