Marți, 15 februarie, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române au organizat deschiderea primei ediții a Zilei Naționale a Lecturii. Manifestarea s-a bucurat de o reprezentare instituțională impresionantă. DC News a fost partener media.
Evenimentul a fost deschis de Mireille Rădoi, Directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, moderat de Ioan Cristescu, Directorul Muzeului Național al Literaturii Române și s-a bucurat de prezența unor reprezentanți de seamă ai instituțiilor de educație și cultură: Sergiu Nistor - Consilier Prezidențial, Sorin Cîmpeanu - Ministrul Educației, Lucian Romașcanu – Ministrul Culturii, Nicușor Dan – Primarul General al Municipiului București, Sebastian Burduja – Deputat PNL, inițiatorul legii pentru declararea Zilei Naționale a Lecturii, Mircea Dumitru – membru al Academiei Române, Dragoș Neagu - Președinte ANBPR, Cristina Popescu – Director General Romfilatelia S.A.
Expoziție de evocare a personalităților lui Titu Maiorescu și Spiru Haret
„Pentru a marca Ziua Națională a Lecturii, autoritățile, împreună cu mediul academic și cultural, încurajează proiectele și evenimentele care promovează lectura. Cu acest prilej, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a realizat o expoziție menită să pună în lumină personalitățile lui Titu Maiorescu și Spiru Haret. Prin intermediul unor documente inedite, expoziția valorifică principalele direcții de acțiune ale celor doi corifei ai culturii și educației din România secolului XIX. Expoziția prezintă o selecție de scrisori și manuscrise, fotografii, cărți și reviste, multe provenind din Fondul Fundațiunii Universitare „Carol Iˮ.
În cadrul manifestării culturale a fost lansat întregul poștal realizat de Romfilatelia cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii.
15 februarie - declarată prin lege Zi Națională a Lecturii
La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai mai multor instituții relevante, cu implicare în viața culturală actuală: Ministerul Afacerilor Externe, Banca Națională a României, Agenţia Universitară a Francofoniei, Academia Oamenilor de Știință din România, reprezentanți din mediul universitar, directori de biblioteci cu specializări diferite, Asociația Editorilor din România, dar și elevi pasionați de lectură.” Anunță un comunicat BCU „Carol I”.
Mireille Rădoi: „O preocupare deosebită pentru cultivarea spiritului și sufletului noii generații.”
„Prezența atâtor personalități din instituții fundamentale pentru dezvoltarea societății la evenimentul de deschidere a manifestărilor dedicate Zilei Naționale a Lecturii ne arată în mod limpede că există o preocupare deosebită pentru cultivarea spiritului și sufletului noii generații. Lectura construiește legături umane și formează conexiuni profunde între concepte. Remarc faptul ca sunt aici și elevi de liceu interesați de altfel de evenimente și îi salut cu bucurie. Știm ca ei practică un alt mod de a citi, preferând noile tehnologii în defavoarea cărții "Guttenberg", dar nu trebuie să ignoram faptul că doar lectura calmă, așezată, studiul într-o bibliotecă sunt experiențe indispensabile care te ajuta sa faci fata celor mai dificile provocări.” a declarat Mireille Rădoi, exclusiv pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News