Ziua NATO. Ceremonie militară. Drapelele sus

O ceremonie militară de înălțare pe catarg a drapelului național al României și a drapelului NATO a avut loc duminică la ora 9.00, cu ocazia Zilei NATO. 

Cu ocazia Zilei NATO în România, la sediul Ministerului Apărării Naționale a avut loc duminică, începând cu ora 9.00, o ceremonie militară de înălțare pe catarg a drapelului național al României și a drapelului NATO.

De asemenea, la solicitarea autorităților locale, ceremonii asemătoare dedicate aderării României la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord s-au desfășurat și în municipii reședință de județ și în garnizonele locale, conform Legii nr. 390/2004, informează un comunicat de presă.

La 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, statul depozitar al Tratatului Atlanticului de Nord. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului românesc la sediul NATO.

[citeste si]

După aderare, Armata României a parcurs un amplu proces de transformare și modernizare, iar în acest moment, România are desfășurați peste 650 de militari în cele două operații NATO din Kosovo (KFOR) și Afganistan (Resolute Support).

În ultimii ani, au fost înregistrate rezultate semnificative pe linia implementării deciziilor adoptate la Summit-ul NATO din Țara Galilor din 2014 și cel de la Varșovia din 2016, respectiv măsurile pentru implementarea Planului de Acțiune al Alianței pentru creșterea capacității operaționale (RAP), după anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă.

În acest an va începe operaționalizarea Brigăzii Multinaționale (MN BDE) pe structura Brigăzii 2 Infanterie Rovine din Craiova, în contextul dezvoltării și consolidării elementelor esențiale ale prezenței aliate înaintate adaptate pe segmentul sudic al flancului estic al Alianței.

România participă cu un detașament de apărare antiaeriană în Polonia, format dintr-o baterie de tip OERLIKON, pentru consolidarea prezenței aliate înaintate întărite pe segmentul nordic al flancului estic.

MAE salută celebrarea Zilei NATO în România

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută marcarea, la 2 aprilie, a Zilei Alianţei Nord-Atlantice în România şi subliniază că ţara noastră rămâne un beneficiar al măsurilor adoptate de NATO, dar şi un contributor semnificativ, care participă direct atât la gestionarea ameninţărilor provenite din vecinătatea estică, cât şi a celor din vecinătatea sudică, pe dimensiunea de consolidare a posturii de descurajare şi apărare, cât şi în ceea ce priveşte proiectarea stabilităţii dincolo de graniţele aliate. 

„România acordă o atenţie specială consolidării NATO, pe baza unei relaţii trans-atlantice puternice, şi va continua să participe activ la formularea şi implementarea politicilor aliate. Deciziile adoptate la Summit-ul de la Varşovia, din iulie 2016, confirmă rolul cheie al NATO în actualul context internaţional, marcat de incertitudine şi numeroase provocări. Progresele semnificative obţinute în implementarea acestor decizii evidenţiază determinarea şi capacitatea statelor membre de a răspunde tuturor acestor provocări, indiferent de tipul lor sau de zona de provenienţă. Ele confirmă, totodată, importanţa parteneriatului strategic între NATO şi UE, care împărtăşesc nu numai valori, dar şi obiective comune, a căror îndeplinire depinde de o cooperare strânsă între cele două organizaţii, bazată pe principiul complementarităţii şi al valorii adăugate pe care o poate aduce fiecare dintre ele”, se arată într-un comunicat MAE citat de Agerpres. 

„România continuă să-și consolideze profilul de aliat de încredere”

De asemenea, mai arată MAE, România continuă să îşi consolideze profilul de aliat de încredere şi respectat construit în cei treisprezece ani de apartenenţă la NATO. 

„Contribuţiile la implementarea prezenţei aliate înaintate în zona Mării Negre, precum şi în Polonia, participarea la operaţiile şi misiunile NATO, cum este cea din Afganistan, sau sprijinul acordat Ucrainei, Georgiei, R. Moldova şi ţărilor partenere din Balcanii de Vest reprezintă dovezi că România îşi îndeplineşte fără ezitare angajamentele asumate în cadrul NATO, conform principiilor fundamentale ale solidarităţii aliate şi împărţirii echitabile a responsabilităţilor între statele membre. În acest spirit, România a decis ca în 2017 să aloce 2% din PIB pentru apărare, conform obiectivului asumat de aliaţi la Summit-ul din Ţara Galilor”, adaugă sursa citată. 

Cu ocazia celebrării Zilei NATO în România, MAE aduce un omagiu tuturor militarilor români care au fost sau sunt prezenţi în teatrele de operaţii aliate şi care prin profesionalismul şi jertfa lor au contribuit în mod esenţial la prestigiul ţării noastre în cadrul NATO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel