Pământul se rotește mai repede decât de obicei, făcând ziua puțin mai scurtă decât cele 24 de ore obișnuite. În anul 2020 a fost înregistrată cea mai scurtă zi.
Pe 19 iulie 2020, Pământul s-a rotit mai repede, iar cele 24 de ore ale zilei nu au mai fost exact 24, ceea ce o face cea mai scurtă zi pe care oamenii de știință au înregistrat-o vreodată de când au început cronometrarea în anii 1960. În urmă cu un an, planeta s-a învârtit mai repede și a scăzut ziua cu 1.4602 milisecunde. Oamenii de știință care urmăresc timpul, discută dacă să elimine o secundă din timp pentru a explica schimbarea și a o face exactă în conformitate cu rotația Pământului.
Cu toate că adăugarea unei „secunde de salt negativ” este ceva nou pentru știință, au fost adăugate totuși un total 27 de secunde în plus din anii 1970. Această măsură a fost necesară pentru a menține o concordanță între timpul atomic și cel astronomic.
Cronometrii de la Serviciul Internațional de Rotire a Pământului din Paris au adăugat câteva secunde de salt din anii 1970, cu cea mai recentă la Revelionul din 2016. Secundele suplimentare ajută sateliții și dispozitivele de comunicație să se mențină în concordanță cu timpul solar determinat de poziția stelelor, a Lunii și a Soarelui.
Pe de altă parte, adăugarea de secunde bisective a făcut ravagii în 2012 pe tot internetul, cu Reddit, Yelp și alte site-uri web, care au raportat o blocare Y2K din cauza ajustării timpului. Unii oameni de știință au cerut să nu mai folosească secunde bisectuale și Conferința Mondială de Radiocomunicații a spus că ar putea renunța la această practică până în 2023.
Potrivit unui studiu publicat în 2015, este posibil ca lumea să se învârtă mai repede din cauza încălzirii globale. Topirea ghețarilor face ca redistribuirea în masă pe tot Pământul să se deplaseze și să se rotească mai repede pe axa sa. De aceea, experții, precum cercetătorul principal Peter Whibberley din grupul de timp și frecvență al Laboratorului Național de Fizică, sugerează că adăugarea unui salt negativ va crește rotația Pământului.
De asemenea, nivelul apei va crește cu 100 de metri pe măsură ce forța centrifugă a Pământului va trage apa din poli către ecuator, ceea ce probabil ar duce la dispariția Indoneziei și unei părți însemnate din America de Sud, iar Africa se va transforma în două insule.
În plus, viteza accelerată de rotație a Pământului ar provoca mai multe uragane, deoarece nivelul crescut al apei lângă Ecuator ar veni împreună cu cantități uriașe de umiditate care vor crea apariția ceții de-a lungul Ecuatorului, potrivit ScienceTimes.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu