O statistică îngrijorătoare a fost publicată de Ziua Europeană a Pacienților. Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Prognoză Economică, în 2010, 73.4% dintre români nu au mers la medic atunci când au avut nevoie din cauza costurilor implicate.
,,Milioane de români nu au apelat la medic atunci când au fost bolnavi, de teama costurilor ridicate ale analizelor şi medicamentelor. Ei nu merg la un consult medical decât atunci când starea lor de sănătate se agravează”, a declarat Cristian Luțan, de la Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM). Femeile au renunţat mai uşor la îngrijirea medicală de care aveau nevoie la un moment dat, 74.9% din respondente declarând că nu au consultat un medic specialist din motive financiare.
,,Un om bolnav nu va avea aceeaşi contribuţie la economia naţională ca un om sănătos. Studiile arată că fiecare 100 de români pierd 16 ani de viaţă activă din cauza condiţiilor precare ale sistemului de sănătate” a declarat Cristian Luțan, ARPIM.
La nivel european, România se situează printre ultimele locuri la capitolul cheltuieli cu sănătatea per capita, alocând 600 Euro, în timp ce media europeană este de 1800 Euro. România se află pe ultimul loc în Europa şi în ceea ce priveşte procentul din PIB alocat sănătăţii - 3.6%, care este de două ori mai mic decât media europeană, de trei ori mai mic decât Franţa, care se află în fruntea clasamentului alocând peste 9% din PIB și sub media țărilor africane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News