În fiecare an, pe 4 ianuarie, în Marea Britanie are loc "ziua pisicii grase", momentul în care câştigurile şefilor din companiile din Top 100 depăşesc salariul mediu anual.
Crearea think tank-ului High Pay Centre şi a Institutului de Personal şi Dezvoltare a fost primul pas în atragerea atenţiei spre discrepanţele majore între salariile britanicilor, subliniind faptul că liderii de corporaţii au deja mai mulţi bani în trei zile, decât fac angajaţii lor într-un an de zile.
Conform modelului, CEO-ul unui titan din industria tutunului, care câştigă 3,9 milioane de lire pe an, trebuie să muncească doar 3 zile, sau mai exact 29 de ore, pentru a egala salariul mediu al unui angajat britanic, cu normă întreagă. Vorbim, astfel, de un salariu de 821,50 lire pe oră, o rată de 133 la 1 ca diferenţă între cei doi.
Cu toate astea, Institutul Adam Smith spune că întreaga iniţiativă nu este altceva decât "economie de bar".
Sindicatele spun, însă, că Ziua Pisicii Grase scoate în evidenţă "realitatea obscenă" conform căreia şefii câştigă de peste 100 de ori mai mult decât un angajat mediu. "Marile corporaţii nu se vor oferi voluntare să îşi reducă din câştiguri, tocmai de aceea avem nevoie de forme de control mai mari ale exceselor celor de la vârf", transmit sindicaliştii, conform The Independent.
Au existat, de altfel, de-a lungul timpului şi şefi de corporaţii care au decis să îşi taie propriul salariu. În 2016, Richard Pennycook, şeful Co-op, a cerut reducerea salariului său cu 60%, de la 1,25 milioane lire pe an la 750.000 lire.
La polul opus se află, spre exemplu, Gavin Patterson, şeful BT, care a primit o mărire de salariu şi un bonus de 1,3 milioane de lire, la doar 2 săptămâni după ce a anunţat reduceri de personal. 13.000 de locuri de muncă au fost atunci tăiate. Şi Jeff Fairburn, şeful Persimmon, un gigant în domeniul construcţiilor, a fost nevoit să demisioneze după ce a încasat un bonus de 75 milioane de lire. Iniţial, acesta îşi acordase un bonus de 100 milioane, dar presiunea publică l-a făcut să aplice o tăiere de 25%.
Dacă Ziua Pisicii Grase ar fi aplicată şi în România, am vedea că situaţia nu este extrem de diferită de Marea Britanie, păstrând evident proporţiile. Spre exemplu, Dumitru Chiriţă, preşedintele ANRE, a declarat un venit anual de 710564 lei în 2022, adică 59213 lei pe lună. Este vorba, astfel, de aproximativ 12.000 euro încasaţi lunar.
Salariul mediu în 2022, a fost de 5139 lei pe Bucureşti, 3900 lei în Ilfov, 2900 lei în Vrancea şi Hunedoara, conform statisticiromania.ro.
Astfel, dacă ar fi să comparăm cu salariul mediu din Bucureşti, Dumitru Chiriţă câştigă într-o lună cât face un român care munceşte pe venitul mediu în Capitală într-un an. în ceea ce îi priveşte pe cei din Vrancea sau Hunedoara, ei trebuie să muncească aproape doi ani pentru a ajunge la venitul preşedintelui ANRE pe o singură lună.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News