EXCLUSIV  Ziua Ungariei. Ce sărbătoresc maghiarii pe 15 martie. Avram Iancu și rolul decisiv în revoluția ungurilor

Maghiari
Maghiari

Pe data de 15 martie maghiarii de pretutindeni celebrează una din cele trei sărbători naționale ale Ungariei. 

Însă 15 martie are și puternice influențe românești. Conotația sărbătorii naționale pentru Ungaria este izbucnirea revoluției din 1848, care debutează la 15 martie, un eveniment foarte important din istoria Ungariei, considerat fundamental pentru identitatea națională a poporului vecin.

1848 a fost un an al revoluției pe întregul continent european. Pe 15 martie 1848 ungurii s-au ridicat împotriva Coroanei Habsburgice. După evenimente sângeroase în Buda și Pesta, revolte și demonstrații în masă, Imperiul Habsburgic, aflat într-o situație dificilă, este forțat să accepte cele 12 puncte formulate de revoluționarii maghiari. Se formează astfel un nou guvern condus de revoluționari care adoptă Legile din Aprilie, o serie de reforme impuse de revoluționarul Lajos Kossuth cu scopul de a moderniza Ungaria și a transforma țara vecină într-un stat suveran.

Pe scurt, evenimentele au decurs rapid iar pe 15 mai 1848, în timpul Adunării Naționale de la Blaj, Avram Iancu în fața a zeci de mii de oameni începea  și el lupta pentru emancipare a românilor, cerând, printre altele, desființarea iobăgiei, libertatea tiparului sau libertatea învățământului în limba română.  După ce autorităţile habsburgice au refuzat cererile românilor, Avram Iancu începe să-şi organizeze miliţiile, formate din moți înarmați.

[citeste si]

(w670) 

Avram Iancu și revoluția maghiară de la 1848

Însă lucrurile aveau să se schimbe după ce Dieta maghiară a respins cererile formulate la Blaj în 13-15 mai 1848. În contextul autodeterminării, revoluționarii maghiari au rupt Ungaria de Austria şi au decis anexarea Transilvania la Ungaria. De partea cealaltă, austriecii le-au promis românilor reucunoașterea politică a națiunii, lucru pe care îl refuzaseră ungurilor. Astfel s-a ajuns la o contrarevoluție din partea românilor conduși de Avram Iancu care au rezistat în Munții Apuseni împotriva armatei revoluționare maghiare, având loc numeroase incidente soldate cu vărsare de sânge. Maghiarii l-au considerat pe Avram Iancu responsabil pentru eșecul revoluției lor, dar la fel precum ei, ”Crăișorul Munților” s-a ridicat împotriva tiraniei. Decizia radicală luată de revoluționarii maghiari în ceea ce privește alipirea Transilvaniei, dar și refuzul de a recunoaște drepturile românilor a contirbuit decisiv în alegerea lui Avram Iancu.

Cert este că revoluția din 1848 reprezintă o luptă pentru libertate și emancipare atât pentru maghiari cât și pentru români. Așadar, debutul revoluției maghiare la 15 martie 1848 este pentru țara vecină una din cele trei sărbători naționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel