Zelenski admite că situația este „extrem de dificilă“ lângă Pokrovsk, în estul Ucrainei

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

În ciuda atacului ucrainean pe teritoriul Federației Ruse, în Kursk, forțele Kremlinului continuă să avanseze în est, în apropiere de orașul Pokrovsk.

Situaţia este "extrem de dificilă" pentru armata ucraineană în apropierea oraşului Pokrovsk, a declarat miercuri preşedintele Volodimir Zelenski, în timp ce trupele ruse se apropie din ce în ce mai mult de acest important centru logistic din estul ţării, relatează AFP și Agerpres.

În ceea ce priveşte "Pokrovsk şi alte zone din Donbass, este extrem de dificil. Principalele eforturi şi cele mai mari forţe ale Rusiei sunt concentrate acolo", a declarat Zelenski în discursul său zilnic, dând asigurări că ofensiva ucraineană în regiunea rusă Kursk împiedică Moscova să "pună mai multă presiune" în estul Ucrainei.

"Rezilienţa fiecăreia dintre unităţile noastre şi capacitatea noastră de a distruge ocupantul sunt foarte mari în prezent. Vreau să mulţumesc fiecărui soldat, fiecărui comandant aflat la post", a continuat el.

Armata rusă a afirmat marţi că a cucerit o nouă localitate, Orlivka, în estul Ucrainei, la circa 15 km de oraşul Pokrovsk, un important nod logistic pentru trupele ucrainene.

Cea mai mare problemă a Ucrainei este teama aliaţilor de escaladare, spune ministrul de externe Kuleba

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a afirmat miercuri că cea mai mare problemă cu care se confruntă Kievul este faptul că, de teama escaladării cu Rusia, aliaţii săi se tem să aprobe politici noi de a susţine Ucraina, transmite Reuters.

Remarcile sale vin la o zi după ce şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a spus că Occidentul 'se joacă cu focul' prin faptul că ia în considerare să permită Kievului să lovească în adâncime pe teritoriul Rusiei, el avertizând asupra riscului unui al treilea război mondial.

'Chiar de la începutul invaziei pe scară largă, cea mai mare problemă cu care se confruntă Ucraina este dominaţia conceptului de escaldare în procesul decizional al partenerilor noştri', a spus Kuleba într-o discuţie cu omologul său polonez Radoslaw Sikorski, transmisă în direct din Polonia.

Kievul presează Occidentul să îi pună la dispoziţie rachete cu rază lungă de acţiune şi să autorizeze lovirea unor ţinte adânc în teritoriul Rusiei. De asemenea, vrea ajutor pentru doborârea de pe teritoriul unor state vecine a rachetelor ruseşti.

'Războiul este întotdeauna despre o mulţime de logistică: bani, arme, resurse, dar problemele reale sunt întotdeauna aici, în cap', a spus Kuleba.

'Mulţi dintre partenerii noştri se tem să discute despre viitorul Rusiei (...) Acest lucru este foarte supărător pentru că, dacă noi nu vorbim despre viitorul sursei de ameninţare, atunci nu putem construi strategia', a continuat el.

La rândul său, Sikorski a afirmat că, în timp ce Rusia foloseşte arme cu rază lungă împotriva Ucrainei, aliaţii ar trebui 'să lase Ucraina să lupte cu orice are, cu orice le-am livrat şi haideţi să le livrăm şi mai multe'.

Ministrul polonez a mai spus că oamenii lui Donald Trump, fost preşedinte şi actual candidat republican la Casa Albă, au o idee despre cum să pună capăt războiului. 'Unii dintre aceşti oameni spun că planul este să accelereze războiul ameninţându-l pe Putin cu escaladarea', a declarat Sikorski.

El a sugerat folosirea altor stimulente pentru oprirea războiului. 'Ajutaţi-ne să-i convingem pe unii dintre aliaţii noştri europeni nu doar să extindă baza împrumutului pe baza activelor ruseşti îngheţate, dar să şi confiscăm activele agresorului şi să le dăm victimei agresiunii', a pledat ministrul polonez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel