Zmeura, fructul care întrece căpșunile și roșiile la capitolul antioxidanți

Zmeura
Zmeura

Zmeura românească se găsește din abundență în această perioadă. Profită și tu de beneficiile extraordinare ale acestui fruct delicios și sănătos. 

Să mâncăm zmeură pe săturate, ne îndeamnă nutriționiștii. Dar nu înainte de a ne informa. O porție de zmeură (125 g) are 60 de calorii, un gram de grăsimi, 0 mg de colesterol, 0 mg de sodiu, 14 g de carbohidrați, 9 g de fibre, 6 g de zaharuri, un gram de proteine.

Conține, de asemenea, 50% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C, 4% din DZR de vitamina A și fier și 2% din DZR de calciu. 

Dacă ai cumpărat mai multă zmeură, profită și congelează. Proprietățile zmeurei se păstrează foarte bine, chiar și în astfel de condiții.

Zmeura, o bombă de antioxidanți

Zmeura conține un antioxidant special numit acid elagic, care are un rol foarte important în prevenirea distrugerii membranei celulare și prin neutralizarea radicalilor liberi. Cercetătorii olandezi au aflat că zmeura are o activitate antioxidantă de 50 de ori mai puternică decât căpșunile, de 3 ori mai mare decât kiwi și de 10 ori mai mare decât roșiile.

Concret, care sunt beneficiile? O cură cu zmeură este utilă pentru scăderea nivelului colesterolului, pentru controlul bolilor de inimă, pentru combaterea constipației, pentru întărirea imunității, în afecțiuni oculare sau pulmonare, diabet, răceală, obezitate.

Antocianinele din zmeură îi dau acestui fruct proprietăți antioxidante, dar și antimicrobiene, inclusiv abilitatea de a preveni dezvoltarea unor bacterii și ciuperci (cum ar fi Candida albicans, care provoacă des infecții vaginale și este una din cauzele sindromului de colon iritabil).

Mai mult, unii cercetători susțin că zmeura are potențial să inhibe dezvoltarea celulelor canceroase și a unor tumori în diverse părți ale corpului, inclusiv colon. 

Zmeura este foarte utilă în curele de slăbire. Zmeura este săracă în calorii și bogată în fibre, ceea ce o face esențială în alimentația zilnică. Zmeura este foarte sățioasă și ajută la prelungirea procesului de digestie, astfel că nu vei resimți foamea la scurt timp după ce tocmai ai mâncat.

Zmeura, contraindicată celor cu pietre la rinichi

Zmeura conține oxalați. Când cantitatea de oxalați devine prea concentrată, aceștia se cristalizează provocând probleme de sănătate. Persoanele care au pietre la rinichi sau la fiere trebuie să evite zmeura. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel