Adrian Negrescu, analist economic, a participat la dezbaterea "Anul 2024, provocări şi oportunităţi pentru mediul de afaceri", organizată de DC Media Group.
Adrian Negrescu a vorbit, în exclusivitate pentru DCNews, DCNewsTV și DCBusiness, despre ce se va întâmpla cu companiile în anul 2024. Acesta a explicat că lucrurile nu arată deloc bine, mulți antreprenori fiind nevoiți să-și restructureze businessurile, să limiteze cheltuielile neesențiale și să restructureze portofoliul de produse și servicii.
„2024 va fi un an în care va curge lapte și miere în țara noastră, dar dacă se va întâmpla acest lucru, când va veni nota de plată?”, a întrebat Mihai Ciobanu.
„Vin de la o conferință unde vorbeam despre restructurarea businessurilor. Cred că, anul viitor, cuvântul de ordine va fi restructurare. 3 din 5 antreprenori își vor restructura businessul, își vor reorganiza activitatea pentru a face față provocărilor economice. Am făcut chiar un studiu pe zona asta, o cercetare. Am întrebat peste 1000 de antreprenori cum văd anul 2024, iar rezultatele sunt foarte interesante din această perspectivă.
Zona aceasta de business este puternic afectată de ce se întâmplă de la 1 ianuarie, aceste creșteri de taxe, pe de altă parte, această „Ordonanță trenuleț", pe care am văzut-o aprobată zilele acestea, vine și ea să pună gaz pe focul problemelor din economie.", a spus Adrian Negrescu.
„Rezultatele arată că marea problemă, în momentul de față, este creșterea taxelor în prim plan. Toate firmele se tem că aceste creșteri de taxe vor genera o scădere a businessului, a dinamicii investiționale, vor genera creșteri de prețuri și din această perspectivă vor genera probleme pentru planurile de afaceri pe care acești oameni și le-au făcut pentru anul 2024.
Scăderea vânzărilor este pe locul 2.
43% dintre cei intervievați își pun această problemă. De ce? Pentru că se simte acest lucru. Scăderea puterii de cumpărare a populației a afectat lanțurile economice și acest lucru se vede în scăderea vânzărilor cam în toată economia, indiferent de ce produse sau servicii vorbim.
Accentuarea blocajului financiar o vedem deja, o simțim cu toții, cei care suntem în business. Se plătesc din ce în ce mai greu facturile pentru că toată lumea încearcă să țină de bani în tentativa de a-și securiza businessul, din perspectiva schimbărilor prin care trece această economie.
Pe ultimul loc se află creșterea costurilor operaționale.
Să nu uităm „Ordonanța trenuleț" prevede creșterea accizelor, în două etape, la carburanți, de la 1 ianuarie și de la 1 iulie. Toate astea pun gaz pe focul inflației și vor genera creșteri de costuri operaționale, pe lângă costurile cu energia și gazele care în România sunt mai mari decât în țările din regiune.
Practic economia românească nu mai este competitivă din punct de vedere al pricing-ului (n.r. stabilirea prețului) produselor și serviciilor pe care le comercializează și, din această perspectivă, am ajuns să importăm din ce în ce mai multe produse care țin de bunurile de larg consum, de viața noastră de zi cu zi.", a spus Adrian Negrescu.
„53% spun că își vor limita cheltuielile neesențiale, adică s-a cam terminat cu achiziția de mobilier, de cafea, de tot felul de lucruri care țineau de activitatea de birouri, de activitatea companiei. Toată lumea taie costuri pe zona de cheltuieli neesențiale pentru a-și conserva, din punct de vedere financiar, businessul în 2024.
Pe locul 2: restructurarea portofoliului de produse și servicii.
49% dintre cei intervievați susțin acest lucru. Ce înseamnă asta? Că vom vedea, și se vede acest lucru deja, mai ales în magazinele alimentare. Dacă vă uitați pe rafturi sunt mai puține produse decât vedeam acum un an de zile pentru că toată lumea a încercat să-și reducă numărul de produse pe care le scoate la vânzare, să meargă pe produsele care le aduc un câștig mai bun și să elimine produsele care au un cost de producție mai mare și care sunt mai sofisticate din punct de vedere al prețurilor.", a spus Adrian Negrescu la DCNews, DCNewsTV și DCBusiness.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News