A fost adoptată legea „agenților străini” în Georgia.
Deputații georgieni au aprobat marți planurile controversate de a cataloga sute de ONG-uri și instituții media drept agenți străini, deschizând calea pentru ca proiectul de lege să devină lege, în pofida disensiunilor interne tot mai mari și a condamnării din partea SUA și a UE.
În cadrul unui vot, parlamentarii au susținut propunerile înaintate de partidul de guvernământ Visul Georgian cu 84 de voturi pentru și 30 împotrivă, după săptămâni de dezbateri controversate în care au izbucnit mai multe încăierări în sala de ședințe și un deputat de rang înalt a fost agresat. Mulțimile s-au adunat în fața clădirii Parlamentului, acoperită de graffiti, cu fluiere, vuvuzele și chiar lovind oale și tigăi, în încercarea de a se face auzite de legislatorii din interior.
Conform noilor norme, grupurile societății civile care primesc mai mult de 20% din venituri din străinătate vor trebui să se înregistreze ca „organizații care servesc interesele unei puteri străine”, o etichetă de care criticii se tem că va fi folosită pentru a reduce la tăcere militanții anticorupție și alte persoane care critică guvernul.
Președintele Salome Zourabichvili a promis că nu va semna proiectul de lege în cadrul unei disensiuni tot mai mari cu partidul de guvernământ, dar veto-ul ei poate fi anulat de o majoritate simplă în Parlament, deschizând calea pentru ca acesta să intre în vigoare în următoarele săptămâni.
Vorbind pentru POLITICO, Tinatin Bokuchava, președintele celui mai mare partid de opoziție din Parlament, Mișcarea Națională Unită, a declarat că votul va „concentra mințile asupra necesității urgente de schimbare a regimului din Georgia”.
„Având în vedere alegerile din octombrie, sunt încrezătoare că unitatea văzută pe străzile Georgiei în ultimele săptămâni se va dovedi un moment decisiv în istoria națiunii noastre. Locul nostru este în Europa", a adăugat ea.
Bruxelles-ul a acordat Georgiei statutul de țară candidată la UE în decembrie, în ciuda avertismentelor conform cărora aceasta a dat înapoi în ceea ce privește aspecte cheie legate de drepturile omului și nu a reușit să implementeze pe deplin reformele cerute de Comisia Europeană - printre care se numără și combaterea polarizării politice. UE a declarat că proiectul de lege este „incompatibil cu valorile europene” și ar putea bloca încercarea țării din Caucazul de Sud de a deveni membră a blocului.
Potrivit unei scrisori consultate de sursa citată, mai mulți miniștri de Externe ai UE l-au îndemnat vineri pe cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell, să „trimită un mesaj fără echivoc către Tbilisi că această legislație este incompatibilă cu progresul Georgiei pe calea către UE” prin intermediul unei „actualizări orale” privind aderarea Georgiei la UE.
„Vă rugăm să vă asigurați că această evaluare publică va apărea înainte de votul final în Parlamentul georgian”, se arată în scrisoare, care a fost semnată de miniștrii Afacerilor Externe din Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia, Suedia, Finlanda și Irlanda.
Cu toate acestea, nu a fost făcută nicio declarație în acest sens, o publicație a sursei citate relatând că Ungaria, ajutată de Slovacia, a obstrucționat un acord.
Între timp, în Parlamentul European, eurodeputații care reprezintă grupurile PPE, S&D, Verzii și Renew i-au scris lui Borrell, îndemnându-l să pregătească sancțiuni „țintite” împotriva politicienilor georgieni din partidul Visul Georgian care au promovat legea privind agenții străini - inclusiv a premierului Irakli Kobakhidze - precum și a deputaților care au votat-o.
Vorbind în marja Summitului Democrației de la Copenhaga, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că l-a sunat pe Kobakhidze în ultimele zile pentru a-l îndemna să „respecte principiile statului de drept, principiile democratice și, de asemenea, să răspundă așteptărilor populației”. Cu toate acestea, el a adăugat: „Nu sunt în favoarea sancțiunilor. Cred că, în această etapă, prioritatea ar trebui să fie dialogul, dialogul politic”.
Zeci de mii de georgieni au ieșit în stradă în ultimele săptămâni pentru a protesta împotriva proiectului de lege, pe care militanții l-au numit „legea rusă”, având în vedere asemănarea cu normele folosite de Moscova pentru a închide grupurile societății civile și a suprima criticii. Autoritățile au folosit gaze lacrimogene, scuturi și bastoane pentru a dispersa mulțimile care s-au adunat în fața Parlamentului, arestând cel puțin 20 de persoane înainte de vot.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News