Florin Busuioc recunoaște. Cât de corectă este, de fapt, prognoza meteo: Dacă depășește 4 zile e valabilă 7%

Florin Busuioc - Foto: Youtube Horia Brenciu
Florin Busuioc - Foto: Youtube Horia Brenciu

Busu a dezvăluit adevărul din spatele prognozelor sale meteo: cât de precise sunt, de fapt, și ce nu ți se spune despre vremea pe termen lung.

Vezi și: Cazul Mario Iorgulescu, o pată neagră pe justiția din România. De ce uciderea din culpă i-ar garanta că nu o să facă nicio zi de pușcărie. Faptele celelalte deja s-au prescris

Florin Busuioc, cunoscutul prezentator de meteo, a vorbit despre prognoza sa meteo și despre cât de corectă este, de fapt.

Mai mult, Busu a spus ce ar trebui să știe publicul atunci când se uită la meteo.

Foto: Freepik

Invitat în podcastul lui Horia Brenciu, Busu a recunoscut că este sunat de multe ori de prieteni, colegi sau cunoscuți pentru a afla direct de la sursă cum va fi vremea.

Potrivit lui Busu, majoritatea prognozelor pe termen lung ar trebui privite cu scepticism, mai ales dacă depășesc 4 zile. Acesta a explicat că dincolo de orizonul de patru zile, precizia unei prognoze scade drastic.

Vezi și: Medic anestezist: Am oprit terapia. Toată armura mea s-a spulberat și lacrimile mi-au umplut ochii. În fața acelei scene, am fost doar un om neputincios

"Vă spun ceva, un lucru pe care nu-l știe multă lume, tot ce este peste patru zile, prognoza de peste patru zile, este valabilă 7%. Atât!

Nu se poate face prognoză pe mai mut de patru zile.

Se schimbă vremea de la o oră la alta", a declarat Florin Busuioc în podcastul realizat de Horia Brenciu pe Youtube.

Ceea ce spune Busu înseamnă că, după acest interval de patru zile, variabilitatea vremii este atât de mare încât estimările devin mai degrabă speculații.

Explicațiile lui Busu nu sunt surprinzătoare pentru cei familiarizați cu meteorologia. Modelele de predicție meteo se bazează pe date în timp real și simulări pe baza cărora se estimează evoluția fronturilor atmosferice. Cu toate acestea, având în vedere schimbările rapide ale factorilor meteorologici, aceste modele își pot pierde din precizie.

Pe termen scurt, prognoza poate fi precisă, dar pe termen lung, vremea devine ceva imprevizibil. De aceea, e bine să verificăm vremea constant.

Mai mult, Florin Busuioc a adus în discuție și modul în care se făceau prognozele în trecut. Înainte de anii '90, se utilizau în mare parte statistici bazate pe date climatice istorice. Adică meteorologii estimau vremea pe baza condițiilor similare din anii anteriori.

Aceste statistici aveau un scop precis, cum ar fi informarea agricultorilor sau a altor persoane interesate de condițiile meteo favorabile pentru diverse activități.

Din anul 1990, această metodă de prognoză a devenit ineficientă, susține Busu.

"Începând cu anul 1990 nu se mai poate face prognoză pe bază de statistică, ele au murit. Înainte așa se făcea. Știai că vremea va fi cam la fel între lunile trecute, făceai o statistică pentru agricultură, zboruri", a completat Florin Busuioc.

În ceea ce privește prognoza meteo din prezent, vremea se răcește în majoritatea zonelor în acest weekend. Începând de astăzi, de la ora 6.00, a fost emis un cod galben de vânt pentru 14 județe din sudul și sud-estul țării.

Alerta meteo preconizează intensificări ale vântului și este valabilă în data de 12 octombrie, intervalul orar 6 - 21. Potrivit ANM, pe parcursul zilei de sâmbătă, aceste fenomene vor afecta Moldova, estul și nord-estul Munteniei, precum și Dobrogea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel