Președintele slovac Peter Pellegrini a anunțat că premierul Mark Rutte are sprijinul Slovaciei pentru funcția de secretar general al NATO.
Slovacia susține propunerea de numire a premierului Mark Rutte în funcția de viitor secretar general al NATO, a declarat marți președintele slovac Peter Pellegrini, una dintre ultimele țări din cadrul alianței care s-a aliniat în spatele premierului olandez.
Slovacia a preferat un candidat mai apropiat "geografic" din Europa Centrală și de Est, cum ar fi președintele român Klaus Iohannis, care a mai candidat la acest post, dar acum îl susține pe Rutte, a declarat Pellegrini după un summit al Uniunii Europene la Bruxelles.
„După o ultimă discuție cu Mark Rutte și după consultarea cu guvernul slovac, Slovacia poate să și-l imagineze pe Mark Rutte ca șef al NATO și îl va susține”, a declarat Pellegrini în cadrul unei conferințe de presă.
Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania îl susțin pe Rutte pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg, care se va retrage din funcția de șef al NATO în octombrie.
NATO ia decizii prin consens, astfel încât orice candidat are nevoie de sprijinul tuturor celor 32 de aliați. După ce Slovacia și Ungaria au dat un aviz favorabil, Rutte așteaptă acum sprijinul doar din partea României, scrie Reuters.
Slovacia, care se învecinează cu Ucraina, a subliniat necesitatea ca viitorul șef al NATO să ajute la gestionarea protecției spațiului aerian slovac, a declarat Pellegrini, după ce guvernul slovac anterior a donat un sistem S-300 Ucrainei, iar aliații au retras sistemele Patriot care fuseseră plasate temporar acolo.
„Vom cere NATO să găsească undeva în statele membre un sistem de apărare aeriană care ar putea fi plasat în Slovacia până când țara va avea propriul sistem”, a declarat Pellegrini.
Separat, Ungaria a renunțat, de asemenea, la opoziția față de Rutte, a relatat marți presa olandeză. Turcia și-a anunțat aliații în aprilie că îl va susține pe Rutte.
Iohannis a declarat în martie că va candida pentru postul de conducere al NATO, susținând că statele est-europene au nevoie de o mai bună reprezentare în rolurile de conducere euro-atlantice.
Citește și: Ungaria nu se mai opune candidaturii premierului Mark Rutte la șefia NATO - Reuters
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News